Tuesday, 15 March 2016

Kenduri Khawin, Guru Duka Lara Janji Menteri Keluarga Derita!!!Musim cuti sekolah dan musim ini lah ramai yg mengadakan majlis kenduri khawin. Dalam sehari ada yang perlu hadir lebih dari satu atau dua majlis itu bagi rakyat biasa kalu ketua kampun ke atau ketua cawangan lain lagi jemputan. Apatah lagi orang politik di tambah pula yang bergelar Ketua Bahagian atau yang paling penting musim ini adalah yang bergelar YB. Atau berkedusukan Exco atau Menteri pasti nya jemputan tu lebih dari lima atau sepuluh tempat sehari. 

Aboi yang tiada apa-apa pun ada jemputan majlis kenduri khawin ni hampir setiap hari. Pening juga rasa , tak hadir kan rakan dan saudar dah jemput. 

Hari ni Aboi nak cerita pasal sqtu tempat kenduri Khawin yang Aboi pergi di kawasan Parlimen Menteri Pendidikan kita Datuk Seri Mahdzir Khalid. Satu kawasan kubu kuat BN Parlimen Padang Terap. Yang khawin tu seorang Guru. 

Masa duk sembang tempat kenduri tu. Ada satu pak cik katanya orang kuat parti Kerajaan.tapi bila Aboi sembang dia dah meluahkan segalanya dan rasa cukup terkilan deangan Kementerian Pendidiakn dan rasa kecewa dengan Menteri Pendisikan yg merupakan Yb kawasannya. 


Tanya punya tanya bukan pak cik tu aje .yg rasa kecewa tapi ramai lagi.  Sebab apa sebab Cerita Pasal Guru Duka Lara... Kata mereka MENTERI ni pembohong ke apa .??? Cakap dalam TV ..cakap Dalm Cermaah ..Masa mai balik ke Padnag terp pung ada cakap.. Insyaallah akan tolong.. tapi Habuk pun tak di buatnya mentang- mentang mereka ni orang kampung. Sebab pak cik tu ada minta tolong Menteri  Untk Memudahkan Permohonan Pertukaran ANAKnya yg berkerja  sebagai GURU di SABAH dah 17 tahun di sana  dan Suami pun dah balik ke Semenanjug. Minta dah berapa kali minta. Tapi tak dapat dapat. Menteri pu  dah di jumpa..janji hanya tinggal janji. Anak nya tak dapat tukar tapi orang lain yg baru aje  ke sabah tak sampai setahun ada yangvdapat tukar balik. Sebab apa sebab mungkin kenal oramg dalam. Banyak lagi pak cik tu duk meluah.  Aboi pun simpati dengannya...tapi apa bole buat..Aboi hanya mampu mendengar..

Apa yang Aboi tersentuh hati dan terkilan dalam duk berbicara denagn beberpa pak cik tempat kenduri tu.. mereka menyatakan selama ini mereka  orang kampung dan kerja kampung tak lernah meminta apa -apa dari YB BN tapi mereka sentiasa bekerja dan terus menyokong kerajaan. Tapi bila Yb sendiri dah jadi MENTERI dan ini lah pertama kali dia mahu minta tolong dari Menteri ni. Untk bawa ANAK nya Balik ke Semenanjug..tapi dah tiga kali tak juga tercapai. Takkan nak nanti dia tutup mata baru Menteri tu dapat tolong. 

Sampai terdetik juga di hatinya bagus jangan duk ikut lagi dgn parti Uxxx ni... tapi diabtak sanggup .sebab dia sayangkan kerjaan.  Kata nya mungkin Menteri OK tapi Pegawai-Pegawai di Kementerian Pemdidikan tu tak buat kerja dengan baik. Macam betul juga lah firasat pak cik tu. Rasanya Menteri tak salah tapi sesetengah pegawai-pegawai do Kememterian tu yg ada tak peka dan tak ambil kisah.

Aboi rasa kalu tak ambil tindakan apa yg pak cik ni cakap Silap hari bulan ... Pak cik ni pun bole pi jadi membangkang kerjaan ni..

Harapa Menteri tu ..tengok- tengok lah pegawai di Kementerian yang perbuatan dan tutur kata bole meruntuhkan hasrat dan impoan menteri intuk membantu GURU DUKA LARA paling tak pun dapat lah Satu kan Guru-guru yang dah lama khawin ni...agar tak berduka lagi..

No comments:

Post a Comment